Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуващата изложба на графичния дизайнер Хенк Гронендейк акостира в София

Снимка: Гьоте-институт София

Изложбата „TEST PRESS” представя студентски публикации от архива на дизайнера, колекционера и учителя Хенк Гронендейк. Всички произведения са дело на студенти от Амстердамската академия „Gerrit Rietveld“ в периода 1999-2019. Творбите подчертават прехода между „холандския дизайн“ в края на 90-те години и нарастващата отвореност и международна ориентация на наложения интернационален стил. Архивът, който е в София, се състои от над 500 публикации и обхваща голямо разнообразие от методи, естетика и теми свързани с типографията и съвременната визуална култура. Поредица от видео разговори допълва изложбата като възможност за размисъл върху индивидуалния подбор.

Изложбата „TEST PRESS“ вече е показвана в Холандия, Франция и Косово, а първата ѝ презентация у нас е в Гьоте-институт София.

Българската спирка на колекцията не е случайна. Проф. Хенк Гронендейк има сериозни наблюдения върху българските традиции в сферата на културата. Принос в това отношение има българската визуална дизайнерка и куратор Дима Стефанова, с която са семейство вече 20 години. Двамата от години организират творчески работилници в страната ни за студенти по дизайн.


„Били сме тук много пъти, като провеждаме творчески работилници и летни училища и сме се срещали с много български и чуждестранни студенти, имаме много добър опит в съвместната си работа с тях – споделя впечатленията си от българските студенти Хенк Гронендейк. – Надяваме се, че те биха могли да бъдат нашата публика за изложбата. В момента много съжаляваме за обстоятелствата, които затрудняват повече хора да дойдат на място, но българските студенти винаги са много заинтересовани от нови материали и нови начини на мислене и изразяване. Тази изложба показва период от 20 години. Започнах да я събирам в края на 90-те години, когато холандският дизайн все още беше много силен, но по-късно се фокусирах върху международния стил и показвам новите подходи върху визуалните  изкуства на студенти с различни културни традиции.”

Що се отнася до взаимодействието между българския и холандския дизайн и доколко българските студенти са повлияни от нидерландските традиции в това отношение, проф. Гронендейк отговоря:

„В момента интернационалният стил е разпространен в световен мащаб, така че когато работя с български студенти, те вече са повлияни от тези световни тенденции. Но разбира се, те винаги носят своите собствени елементи от много специфичния български културен фон, за да обогатяват този стил. В академията в Амстердам образованието не е толкова за изучаване на стилове, а много повече за опознаване на идеи и намиране на собствен нов стил."

Хенк Гронендейк е професор в амстердамската академия „Герит Ритвелд“ от 1986 г. насам. Самият той е завършил аудиовизуалния отдел на академията и е започнал кариера като независим графичен дизайнер, като същевременно се развива и утвърждава и като учител, изследовател и куратор. Огромната му колекция от студентски творби е източник на изследвания и вдъхновение за много други творци.

„Изложбата в София е до 27-ми ноември и бих призовал хората да не я пропускат. Може би не е редно да казвам това, но мисля, че наистина е възможност да видят добра експозиция. В момент, когато останалата част от живота не е толкова свободна и отворена, мисля, че това е добра възможност хората да посетят Гьоте-институт и да прекарат малко приятно време там.“

Снимки: Гьоте-институт София

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00