Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позлатеният купол на Пантеона на възрожденците в Русе грее с 23,75 карата

Снимка: Радио Шумен

Една от емблемите на Русе – известен като най-европейският и красив български град, посреща гостите си с обновен златен купол. Става дума за Пантеона на възрожденците, разположен в сърцето на крайдунавския град. Културната забележителност бе наскоро ремонтирана със средства от проект по трансгранично сътрудничество със съседна Румъния. За целта бяха усвоени над 2,7 млн. евро. Част от средствата бяха използвани и за ремонт на старата крепост в отсрещния румънски град Гюргево.

Пантеонът на възрожденците в Русе представлява храм-костница на 453-ма радетели на българското национално Възраждане и видни участници във войните. Уникалната сграда е построена на мястото на старото градско гробище, като около нея е обособен и красив парк. Паметникът е открит на 28 февруари 1978 г. по случай 100-годишнината от Освобождението на България от османско владичество.

Най-впечатляваща е подмяната на позлатата на купола с площ от общо 155 квадратни метра. Покриването му продължи повече от месец, като за целта е използвано злато от 23,7 карата. По проекта е освежен и паркът около националния храм-костница, почистени са и буквите, с които са изписани имената на над 400 радетели на българското Възраждане. В сградата е оформен и експозиционен коридор.

Предстои изграждането на нов трансграничен туристически маршрут, който ще представи културно-историческите забележителности на двата дунавски града – Русе и Гюргево. За целта се предвижда създаването на атрактивен сайт в помощ на любознателните пътешественици.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30