В дните преди Никулден /6 декември/ рибарите по Северното ни Черноморие се радват на богат улов, като в мрежите им попадат най-често чернокоп, сафрид и барбун, съобщава БТА. „Остава ни само да осигурим подправките за празничната чорба“ - заявиха представители на местната инициативна рибарска група "Шабла-Каварна-Балчик".
През тази есен най-голям е бил уловът на чернокоп, затова само за месец, цената му за килограм падна от 16 лв. на 6 лв.. Но по думите на рибари и през този сезон пасажите паламуд не са достигнали до Северното Черноморие, тъй като това се случва само през няколко години.
Поради епидемичните мерки предстоящият Никулден няма да е многолюден, а празничната трапеза ще е в тесен семеен кръг у дома. Междувременно рибарите стискат палци и си пожелават Свети Николай Мирликийски да пази от ветрове и бури екипажите на повече от 150 рибарски лодки и двайсетина кораба в региона.
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...
В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..