Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да почетем Св. Варвара, закрилница на децата

Снимка: архив

На Св. Варвара е посветен четвъртият ден от декември, а паметта ѝ се почита и от православието, и от католицизма. В богослужението на този ден се изпълняват специални песнопения, описващи подвига ѝ.

„Да почетем Света Варвара. Съкрушила вражеските мрежи, всечестната се избави като птица от тях с помощта и оръжието на кръста“ , гласи тропарът за Св. Варвара.

Празникът е и част от българския фолклорен календар. Светицата се приема за закрилница на децата от болести, най-често от шарка, но и на внезапно починалите. Според легендата, св. Варвара се е родила в днешните български земи, в с. Елешница, наричано по онова време Илиопол. Може би това обяснява голямата популярност на светицата, както и множеството обичаи, предания и вярвания, свързани с нея.

През следващите два дни църквата чества Свети Сава (5 декември) и Свети Николай Мирликийски (6 декември). В народните вярвания Варвара е сестра на Сава и Никола, затова фолклорните празници са събрали и езически, и християнски елементи. Тази своеобразна триада е родила поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“. Това е и заглавието на материала от колекцията на Радио България, в който ще прочетете най-важното за трите празника.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30