Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Никулден при рибарите на варненската Морска гара

Снимка: БГНЕС

Никулден е особено тачен в морската ни столица Варна. Св. Николай Чудотворец е покровител на рибарите и моряците, а поминъкът на варненци е свързан с морето.  

Обикновено дори и през зимата районът около Морската гара във Варна кипи от живот. Сега ситуацията е малко по-различна. Заведенията наоколо затвориха заради ограничителните мерки свързани с коронавируса, клиентите ги няма, а тези, които искат да се поразходят край морето се броят на пръсти. Единствените, които не се плашат и винаги са на пост, са рибарите. Те дори се радват на ограниченията, защото по-малко хора означава и по-малко шум, а шумът пречи на рибата.

За варненските рибари празничният Никулден започва рано сутринта. Някои от тях още с изгрева са хвърлили въдиците си в очакване на голямата риба, с която да посрещнат гости днес.



Разположили са въдиците си на няколко метра един от друг, не толкова за да се пазят от Covid-19, колкото да имат достатъчно пространство за такъмите си. Един от тези, които не се плашат ни от студ, ни от вируси е Мишо. Днес той е заложил на морски червеи. Рибата обаче не кълве. „Няма риба”, казва Мишо но продължава да хвърля с надеждата на въдицата му да се закачи алария.



Наблизо е и един от най-големите шегаджии на Морска гара – Борко. Казват, че е най-известният пенсионер в района, рибар и продавач на най-добрата стръв:

„Има някоя друга риба. Хамсия излиза за по час-два, но водата е много студена”- споделя варненецът и допълва: „Тук от заведения не можем да се отървем. Уж пешеходна зона, но всички строят на поразия”.



Сега обаче е тихо и рибарите се чувстват в „свои води”. Оставяме ги с пожелание за богат Никулденски улов. Те обаче се усмихват скептично и споделят, че дори да не успеят да хванат риба, няма да останат гладни, тъй като до насита ще се нагостят със сладки рибарски истории.

Репортаж: Валери Великов, БНР-Варна 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15
Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25