Познавачи на храната от различни краища на света могат да усетят с небцето си духа на българската кухня чрез още едно съблазнително ястие. В кулинарния си гид “Сензация! Да готвим със страхотни европейски продукти” Европейската комисия публикува на множество езици рецепти със защитените продукти на континента.
„Тънкостите на горнооряховския суджук – разказва кметувалият преди век Георги Айнаджиев, – според моите прочути предци колбасари, е в следното: първо, месото задължително се накълцва с брадвичка или сатър; второ, трябва да бъде хубаво узряло, затова животните се угояваха с чиста, сочна, непокътната трева в т.нар. совати. Приготвя се само от говеждо трупно месо и към него се прибавят на 1 кг. месо – 22 гр. сол, 3 гр. чер пипер, 1 гр. селитра (натриев или калиев нитрат - бел.ред.) или захар...“
Шеф готвачът Владимир Тодоров избира именно създадения във възрожденска Оряховица месен деликатес, за да пресъздаде в съвременен вариант класическата гозба бобена яхния със суджук. В традиционното ястие, което често хапваме през студените зимни дни, той открива намек за приключение и българско гостоприемство.
“Избрах горнооряховския суджук, защото това е единственият български продукт с етикет, потвърждаващ неговото качество и автентичността му – разказва Владимир Тодоров. – Представям модерна версия на ястието, тъй като исках да покажа, че може да се постигне топ ниво и с нашите продукти. Затова и всичко, което съм използвал в рецептата, е българско. По принцип много обичам да си захранвам креативността и доста мислих над това ястие – исках да бъде нещо различно и същевременно познато, и макар и традиционно, да се получи ново и интересно както за българите, така и за чужденците. Така че промених всичко. И макар отново да представлява боб с горнооряховски суджук, благодарение на използваните техники се получи вкусно и ефирно ястие с много повече текстури.”
Владимир Тодоров е поканен да участва в европейския кулинарен гид, след като е забелязан от агент, който обикаля класните ресторанти по цял свят. Така попада в компанията на топ готвачи с по няколко Мишлен звезди.
“Когато отида в някоя друга държава, винаги поглеждам нейните характерни неща за хапване и се интересувам какво е традиционното – казва шеф готвачът. – А когато идват чужденци в ресторанта, ме питат за шопска салата, за боб, дори и за шкембе чорба. Изобщо имаме доста разпознаваеми храни.”
За популяризирането на уникалните български продукти и признаването им като запазена марка в ЕС отговорност носят и готвачите, смята Владимир Тодоров. И една от първите стъпки е да подадат ръка на малките производители.
“Трябва да започнем да работим много повече с български продукти, защото това е най-хубавото нещо, което може да направи един ресторантьор – продължава той. – Когато използваш български продукти, те са близо до теб и винаги са пресни и вкусни. Това е особено важно за всеки световен ресторант, тъй като готвачът е сигурен, че създава страхотна продукция за хората. Ако той работи например 80% с български ферми, това помага и на малкия производител, и на нас. А и вкусът, който дава на гостите в ресторанта, е неповторим. Разбира се, има такива места, но не са много, тъй като за някои заведения по-важна е цената, на която да купуват продуктите.”
Малко преди да ни връхлети епидемията от коронавирус, Владимир Тодоров напуска столичен елитен ресторант с идеята да създаде свое място за хранене. Със съжаление признава, че днес не готви. И макар да е работил в Белгия, Холандия, Съединените щати и да се е окичвал с неедна награда, избира да твори рецептите си именно в родината. Заради страхотните продукти и доскоро широкото поле за изява.
Снимки: op.europa.eu, Facebook /Владимир Тодоров
В рамките на официалната визита на българска правителствена делегация в Черна гора се проведе среща между министрите на туризма на България и Черна гора Мирослав Боршош и Симонида Кордич. Сред основните теми бе подетата от българското Министерство..
България се позиционира на картата на здравния туризъм като конкурентна дестинация, предлагаща качествен продукт на европейско ниво. Това каза пред БТА д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, във връзка със..
Южното ни Черноморие продължава да посреща стотици хиляди летовници и след пика на туристическия сезон. В началото на септември курортните градчета още дишат с ритъма на лятото, а крайморската община Царево буквално гъмжи от туристи –..