Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесарабските българи посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар

Снимка: архив

На 14 януари бесарабските българи в Тараклия посрещат Нова година по стария Юлиански календар. 

Те спазват и един необичаен за Молдова ритуал - този на кукерските танци. Според вярванията кукерите са митични същества, които прогонват злите духове. Днес това се прави още на 13 януари с представяне на този ритуал по къщите. Кукерите носят масивни маски от животински кожи и рога на главите си. Този атрибут е задължително украсен с камбани, които помагат да се прогонят всички лоши неща, които се натрупват през цялата година. Древният обред е дошъл в Молдова от България. 

В навечерието на Новата година и в първия ден от годината (14 януари, по стар стил) до обяд сурвакарчета ходят по домовете. По-малките тараклийци ще сурвакат за здраве и берекет. Стопаните ще ги посрещат с традиционни ястия, бонбони и парички, а за семейството домакинята ще направи баница с късметчета, информира БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца от общностите ни зад граница пресъздадоха чрез изкуство любимите си места в България

Близо хиляда деца от повече от 20 страни откликнаха на призива на Изпълнителната агенция за българите в чужбина с думи, четка или песен да разкажат за своето любимо място в България – там, където се чувстват най-щастливи. Пресъздавайки красотата на..

публикувано на 08.08.24 в 10:55
Първа награда: Александра Тихов, 9 г.- Училище „Българче“, Лондон – Великобритания / Рилски манастир

Награждават българчета зад граница - победители в конкурсите за литература, рисуване и пеене на ИАБЧ

На 7 август в Националния дворец на децата в София е тържествената церемония за награждаване на отличените участници в ежегодните издания на творческите конкурси за деца от българските общности по света, организирани от Изпълнителната агенция за..

публикувано на 06.08.24 в 19:30
Снимка: „Българската община на район Тараклия“

Има много въпроси за преминаването на Тараклийския университет към Русенския

Председателят на организацията "Българската община на район Тараклия“ и бивш председател на район Тараклия в Молдова Иван Паслар е обсъдил с министъра на образованието проф. Галин Цоков процеса на трансформиране на Тараклийския държавен..

публикувано на 06.08.24 в 13:10