Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна ски сезонът на „Беклемето“

Снимка: Архив

Условията за ски в планинския курорт "Беклемето" са добри, две от трите писти са обработени и работят, съобщи Цветомир Таслаков от местния ски център пред БТА. През тази година ски сезонът в старопланинската местност, която е част от Националния парк „Централен Балкан“ и се намира близо до Троян, започва късно, заради високите температури и липсата на сняг.

Благодарение и на инсталациите за изкуствен сняг, скиорите могат да използват малката ски писта "Сима" и голямата "Карцов бук". "През почивните дни имаме доста хора, тъй като в това време на пандемия много предпочитат да спортуват, да излязат в планината на чист въздух", посочва Цветомир Таслаков. 

По думите му, в ски гардероба и в другите зимни съоръжения се спазват всички противоепидемични мерки. „Макар гардеробът да е голямо, се допускат максимум по шестима души, които задължително носят маски, шалове или шлемове. Извършва се пълна дезинфекция на ски гардероба през час и половина. На входа и вътре има дезинфекционни средства. На касите, където се закупуват карти за ски влека, също има дезинфектанти и указателни табели за спазване на дистанция“ – уверява Теслаков.

Групите в ски училището са за не повече от 10 души, като по време на обучението няма пряк контакт между хората, а дистанцията е поне 1,5 метра. Предварително се измерва телесната температура както на обучаващите се, така и на ски учителите, информира БТА.

За жалост, пандемията и късното начало на ски сезона са се отразили негативно на  работещите в ски центъра: "Вложени са доста средства за ремонти, иновации, поддръжка, а не работихме в периода, когато обикновено има най-много хора. Не мисля, че дори сезонът да е по-дълъг, ще се компенсират загубите", заявява Цветомир Таслаков и добавя, че цените в ски центъра са без промяна от тези през миналия сезон.

Снимки: БТА, Архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35