Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанско кино за ценители

Снимка: Институт Сервантес

Дни след като отбеляза 15 години от началото на присъствието си в България, Институт Сервантес прави подарък на любителите на седмото изкуство у нас. От 12 февруари стартира нова онлайн кинопоредица, посветена на испанската актриса Анхела Молина. Тази забележителна актриса от испанската кинематография ще бъде отличена за невероятната си кариера с Почетна награда Гоя по време на церемонията на тазгодишните награди. Анхела Молина има зад гърба си почти сто филма, дело на някои от най-големите испански режисьори. Кариерата ѝ е белязана от участието ѝ в множество международни продукции, от които най-решаваща роля изиграва работата ѝ с Бунюел. 

Начало на филмовия маратон ще постави „Сабина“ (1979), който потапя зрителя в мистериозен свят, обгърнат от легенди и митове. След това идва ред на „Половината небе“ (1986) – разказ за една жена, която се справя сама с предизвикателствата на живота. „В любовта e така“ (1989) е последното заглавие от кинопоредицата. Филмът възражда традиционната испанска песен (копла) като представя случващото се на музикалната сцена и задкулисната действителност.

Филмите ще бъдат със свободен достъп и със субтитри на български език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00