Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Босилеград се преклониха пред делото на Апостола

Снимка: glaspress.rs

Тази година отдаването на почит пред паметта на Васил Левски в Босилеград се проведе по необичаен начин, заради пандемичната обстановка. Българската държава беше представена от служителите в генералното ни консулство в Ниш Илия Бонджолов и Петър Данов. Повече можете да видите във видео репортажа на Александър Димитров от българския вестник "Глас Пресс" - ТУК

Културно-информационният център „Босилеград” и Гражданският комитет „Западни покрайнини” проведоха онлайн среща, на която слово изнесе председателят на центъра Иван Николов. Приветствия отправиха представителят на българското посолство в Белград Ивайло Кашканов и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов. Включиха се и българи от Канада.

"Мислите и делата на Левски трябва да станат част от мисленето, поведението и идентичността на съвременния българин, но неговата висока нравствена летва е недостижима и за най-ревностните му последователи. Непримирими сме към ония които на всяка цена искат да променят българското ни самосъзнание, езика, културата и историята" - каза Николов и допълни, че българската общност остава непримирима към заглушаването на свободата на словото, правата на човека и на правата на малцинствата, демокрацията, свободното движение на хора, стоки идеи и капитали.

Онлайн срещата е записана и разпространена в социалните мрежи, предава БГНЕС. 

Снимка: glaspress.rs

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Беренисе Иванофф

В аржентинската провинция Чако избират най-красивата българка

В Роке Саенс Пеня, провинция Чако, в далечна Аржентина ще изберат българската Кралица на красотата. За това съобщават във Фейсбук от българското културно дружество "Христо Ботев". Събитието ще се проведе в събота, 31 август. В миналогодишното..

публикувано на 23.08.24 в 15:50

Българите в Болград ще отбележат 203 години от създаването на града

С разнообразна програма на 23, 24 и 25 август жителите и гостите на Болград, Украйна, ще отпразнуват 203-та годишнина от основаването на града. Празненствата ще съчетаят отбелязването на Деня на държавното знаме на Украйна и Деня на независимостта на..

публикувано на 23.08.24 в 06:20

В Тараклия обучават българските младежи да разпознават фалшивите новини

В центъра "Васил Левски" в Тараклия се провежда курс за младежи за борба с дезинформацията и фалшивите новини. Целта е да се развият умения за проверка на факти и да се повиши осведомеността на българската младеж от район Тараклия за перспективите в..

публикувано на 21.08.24 в 11:32