Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските пазари – популярни, но трябва регламент

Снимка: БНР - архив

Хората, които се хранят с чиста и свежа храна, често пазаруват от т.нар. фермерски пазари. На тях производителите излагат своите плодове и зеленчуци, мед, млечни продукти, сладка, консерви, вино. И макар да съществуват вече няколко години, тържищата едва сега има вероятност да получат регламентация на дейността си.

Два проектодокумента – Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости, целят изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни. В тях за първи път се въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.



Правилникът за ползване на фермерските пазари организира дейността им чрез правила за предлаганите храни, хигиената на терена, ползваното на оборудване, както и за хората, ангажирани с продажбите.


„Ние организираме фермерски пазари вече осем години и това, от което страдаме през целия период е, че няма мерки за безопасност на храните, уеднаквяващи стандартите – подчертава Гергана Кабаиванова от Фондация „LocalFood“, един от авторите на проектодокументите. – За съжаление, досега буквално сме били ощетявани от Агенцията по храните с необосновани забрани по отношение на контрола на храните. Затова и искаме да се отличим от инцидентно организираните мероприятия, при които граждани разпъват нелицеприятни масички и върху тях продават псевдо домашни храни без всякакъв контрол. Целта на този правилник е да разграничи фермерските пазари, подхождащи професионално и осъществяващи стриктен контрол за безопасност на храните, от нерегламентираните.“



В правилника се предлага да бъде въведена мярка за организирането на събития с благотворителен, образователен и демонстрационен характер, на които да може да се предлага домашно приготвена храна. При нея се поставя „предел“ между домашното и професионалното приготвяне на храни.

„Наръчникът представлява опростена процедура за регистрация на домашни кухни в къщите за гости – обяснява същността на втория предложен документ Гергана Кабаиванова. – Правилата ще позволят на стопаните да предлагат домашно приготвена храна не само на хората, които нощуват при тях, но и на ресторантски принцип на всеки свой гост. Освен това ще могат да продават до крайни клиенти чрез онлайн магазини, както и на местни фермерски пазари.“

Проверка в 20 къщи за гости показва, че стопаните не осъзнават какво би могло да се подобри, ако регистрират кухни, в които да предлагат храна на всякакви гости. Затова и приемането на правилника е само първата стъпка. „След като имаме одобрената юридическа основа, ще започнем да регистрираме първите пилотни кухни в къщи за гости, за да покажем как може да се развие селският туризъм чрез предлагането на домашни храни и това да е полезно за цялото село“, казва още Гергана Кабаиванова.

Двата проектодокумента са внесени в Националния съвет по храните още през ноември м.г. Предстои експертен съвет да ги разгледа и евентуално да ги одобри.

Редактор: Диана Цанкова /по интервю на Айше Лятиф, БНР-Шумен/                                                                                                                                                         



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16

Изгоря офис на партия, която ще участва на изборите

Пожар избухна във варненския офис на партия, представена в последното Народно събрание и участник в изборите на 27 октомври т.г. Помещението, което се намира в сграда в центъра на града, е напълно изгоряло. Сигналът за инцидента е подаден в ранните..

публикувано на 19.10.24 в 11:10