Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековната крепост край с. Вишевград влиза в туристическите маршрути

Снимка: ahrida.org

Средновековен замък, какъвто хората са свикнали да виждат в западноевропейските страни, ще привлича туристи край Кърджали, съобщи в ефира на БНР- Кърджали проф. Николай Овчаров. Става дума за "Вишеград"  - малка крепост в Източните Родопи, недалеч от град Кърджали, която, въпреки че тъне в разруха, и сега привлича интереса на туристите. На места са запазени стените й с височина до 7 м. и ширина до 1.75 м.

Построена вероятно през ХІІ-ХІІІ в., твърдината е свързана с много важни исторически събития. Тук през 1206 година е взето решението регентът на Латинската империя Анри да бъде коронясан за втори император на латините, след като идва вестта за смъртта на Балдуин.

През лятото ще стартира проект по проучване на крепостта и превръщането й в атрактивен туристически обект, който да стане неотменна част от туристическите маршрути в Източните Родопи. За целта са осигурени средства в размер на 100 000 лв.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35