Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбита е мрежа за военен шпионаж

| обновено на 19.03.21 в 16:34
Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

За първи път е разкрита група за шпионаж, заявиха от прокуроратурата след ареста на 6 български военни и бивши разузнавачи, предаде БТА.

Организатор на мрежата е бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване” – наречен резидент, завършил разузнавателна школа в Москва. Той е вербувал лица с достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.
 Съпругата на резидента, с българско и руско гражданство, е била свръзка с руското посолство в София.
 
Останалите лица са заемали висши държавни длъжности. Единият е ръководен кадър по планиране от Министерството на отбраната. Двама са служители във „Военно разузнаване”. Четвъртият е бивш служител от военното разузнаване. Бил е секретар, военен аташе, и аташе по отбраната в чужбина.

Разследването е от особено значение за сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ. Няма друг такъв случай след 1944 г., каза главният прокурор Иван Гешев
.

"Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими. МВнР ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи", заяви българското Външно министерство в позиция, разпространена до медиите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Избирателите извън страната ще гласуват с най-дълга бюлетина

В ЦИК беше представена бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Регистрирали кандидатски листи са 28 партии и коалиции, има и един независим кандидат от Плевен. Най-дългата бюлетина ще бъде за избирателите извън страната..

публикувано на 01.10.24 в 19:01

Откриха обновения ГКПП "Калотина" на границата със Сърбия

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия вече е обновен и е с близо 30% повишена пропускателна способност за леки автомобили. Той разполага с по седем ленти за влизане и за излизане от страната, както и с..

публикувано на 01.10.24 в 18:53

Подкрепете своя фаворит за "Будител на годината"

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към аудиторията. От посочените личности, заслужаващи званието "будител" жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел..

публикувано на 01.10.24 в 14:25