Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Северна Македония беше извикан във външното ни министерство

Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Северна Македония в София Владимир Кръстевски е бил извикан на разговор в Министерството на външните работи, съобщи пресслужбата на ведомството. Поводът са зачестили прояви на език на омразата и дискриминация в Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани, деклариращи българско самосъзнание.
Българската страна е изразила недоумение и разочарование и от мащабната негативна кампания в Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021“ Васил Гарванлиев, който в интервю заяви, че се чувства и българин, а в клипа му за "Евровизия" се вижда българският трикольор.
България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите с българска идентичност, навсякъде по света, посочват от министерството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спектакълът "Бурята" на Народния театър "Иван Вазов" се представя на фестивал в Тбилиси

Спектакълът "Бурята" с режисьор Робърт Уилсън на Народния театър "Иван Вазов" е представен като "най-важното събитие" на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал в Тбилиси, Грузия. Представленията ще бъдат на 17 и 18 септември, съобщават..

публикувано на 17.09.24 в 05:00

Валежите продължават, по върховете ще превали и сняг

През нощта  над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее; по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне..

публикувано на 16.09.24 в 19:05

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49