Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемията с Covid-19 продължава да увеличава своя обхват. Факт са и някои промени, които отделни държави направиха по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте:

Германия постави България в категорията на „области с висока честота“. След обявяването на частичен локдаун у нас от 22 март, страната ни попадна и в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“.Пътуващите от районите с висока честота на заразяване е необходимо да имат доказателство, че нямат инфекция с коронавирус.

За целта те трябва да представят отрицателен тест на превозвача преди заминаване и на компетентния орган или на граничния контрол при влизане на територията на Германия. Всички влизащи в страната лица подлежат на задължителна 10-дневна карантина при спазване на разпоредбите на съответната федерална провинция.

Гърция удължи ограничителните мерки за влизане до 06:00 на 5 април 2021 г., съобщи посолството ни в Атина. До тази дата пристигащите в страната по въздушен, сухоземен или морски път, подлежат на задължителна 7-дневна карантина.

Изолацията може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

Припомняме, че при влизане в Гърция се изисква и представянето на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането, както и на генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF). А компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди неговото качване. И още: гражданите, които пътуват поради крайно належащ професионален ангажимент и веднага след това напускат страната, не могат да влязат отново в Гърция до 05 април.

Франция отмени изискването за отрицателен PCR тест при транзитното преминаване със самолет през страната и престой до 24 часа в международната й транзитна зона. Необходимо е транзитните пътници, които пътуват със самолет, предварително да се информират за изискванията, свързани с пристигането в държавата, която е крайната дестинация на тяхното пътуване.

МВнР напомня, че за влизащите във Франция лица /независимо дали е по въздух, море или суша/ остава в сила изискването за представяне на отрицателен резултат от PCR тест, реализиран в рамките на 72 часа преди пътуването, както и необходимостта да бъде представена декларация, съдържаща задължение за спазване на седем дневна карантина при пристигане.

Норвегия въвежда задължителна карантина в специален карантинен хотел за завръщащите се в страната от неналожителни пътувания.Мярката влиза в сила от полунощ на 28 март. Те следва да бъдат настанявани в карантинен хотел за целия период на изолацията от 10 дни. Неотложни и уважителни причини за пътувания в чужбина са събития като смърт на роднина, посещаване на непълнолетно дете и др., като преценката се прави от норвежките компетентни органи.

Отменя се идействащата до момента възможност престоят в карантинния хотел да бъде намален до 3 дни и да бъде прекратен след представянето на отрицателен резултат от тест за Covid-19.

МВнР напомня, чена територията на Норвегия се допускат единствено чужди граждани, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната. Желаещите да влязат в страната следва да се регистрират онлайн в рамките на 72 часа преди пристигането, както и да представят отрицателен тест, направен не по-рано от 24 часа преди отпътуването. Влизащите в Норвегия лица следва да се тестват за Covid-19 на граничния пункт и да спазват 10 дневна карантина.

Не пътувайте към Малдивите!  Заради сигнали за заразени и карантинирани българи на островите, МВнР препоръчва на сънародниците ни да не пътуват за Малдивите. Ако все пак пътуването е неотложно, българските власти препоръчват на гражданите да си направят застраховка, покриваща карантиниране и лечение в случай на Covid-19, както и да подготвят достатъчно средства за покриване на разходите по настаняване, храна и самолетен билет в случай на карантиниране.

Необходимо е, също така, лицата да се запознаят със здравните протоколи за превенция от заразата, както и със съобщенията, качени на сайта на Министерството на здравеопазването на Малдивите. 

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10