Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако България влезе в зелената зона, летният сезон ще е добър, смятат експерти

Снимка: БГНЕС

Ако заболеваемостта от Covid-19 спадне и България влезе в зелената зона, можем да имаме добър туристически летен сезон, прогнозира председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров пред БТА. Неговите очаквания са, че сезонът ще е по-слаб от 2019 година, но по-добър от 2020-а. Очакванията са за около 4,5 милиона чуждестранни туристи, но те ще дойдат само ако сме в зелена зона и ваксинираме служителите в сектора, които имат желание, посочи Димитров.

В сферата на туризма у нас пряко заетите са около 150 хиляди души, но реално броят им може да достигне 300 хиляди. Не е проблем тези хора да бъдат ваксинирани до началото на сезона, е позицията на Димитров.

Вече са ясни правилата за експлоатация на туристическите обекти за тази година, които надграждат тези от миналата година. Според Димитров обаче, има няколко въпроса, които все още остават без отговор. Най-важният е дали хората с поставена руска или китайска ваксина ще бъдат приемани като ваксинирани или не. Този проблем е от особено значение, тъй като у нас за сезона вероятно ще дойдат да работят служители от Азия, допълни Димитров. Прогнозата на експерта е, че която държава възстанови туристическата си икономика по-бързо, ще успее да привлече и най-можещите и знаещи кадри. За съжаление, ние сме по-неконкурентноспособни и може да се окаже, че браншът ще е по-"обезкървен" отколкото преди няколко години, каза Димитров.

Тази година никоя държава няма да рекламира море, слънце, планини, а сигурност, допълва експертът. Според него шансът на България да привлече туристи е единствено ако предлага спокойствие на гостите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05