Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко представители на местните общности в избирателните комисии в чужбина

Димитър Димитров
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия е спазила закона при назначаването на членове на секционните избирателни комисии зад граница. Говорителят на комисията Димитър Димитров съобщи, че жалби за назначаването на СИК в чужбина постъпват предимно от Кипър, Испания и Германия. Те са свързани с това, че при назначаването не са уважени достатъчно местните общности. Проведени са консултации с политическите партии, които са направили своите предложения за съставите. 

„Навсякъде, където е имало възможност, са назначавани лица от местните общности, но тяхното назначение не е приоритетно. Тази година партиите са направили доста пълни предложения и е по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от местните общности“, посочи Димитров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05

Започна учебната година за българското училище в Истанбул

Училищният звънец призова на 14 септември над 65 ученици и преподаватели в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В Българската екзархия, където се помещава единственото българско училище в мегаполиса се проведе тържество за..

публикувано на 14.09.24 в 17:16
Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30