Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят, който пази „страстите“ на българските революционери

Снимка: velikoturnovo.info

Може ли един затвор да носи духа на надеждата, цената за свободата на другите и историята, която е част от нас? Отговорът е категорично „Да“, когато говорим за Затвора-музей във Велико Търново. Той е единственият у нас ориенталски затвор, построен през 1854 за нуждите на турската власт, а днес съхранява паметта на стотици български революционери, затворени в килиите му за кратко време, преди да бъдат отвеждани за процес в Русе или София. 

Дейците на българското националноосвободително движение през XIX век Филип Тотю, Захари Стоянов, воеводата Стефан Караджа, участниците в Априлското въстание от 1876 г. Тодор Каблешков, Тодор Кирков са само част от „миналите“ през триетажната търновска сграда. На това място между 27 до 31 декември 1872 г. в отделна килия лежи и Васил Левски, преди да бъде отведен и обесен в София. Обстановката в килията, където е бил въдворен Левски, е автентично запазена.

Настоящата музейна експозиция е създадена през 2006 година, когато е възстановена възрожденската част на затвора, в приземието е пресъздадена зала за инквизиции и са изложени уреди за мъчения, описани са и най-често прилаганите изтезания. На втория етаж са реставрирани три килии с автентична атмосфера на интериора, аксесоарите, пособията, използвани от затворниците, както и карцер с 5 килии-единочки, функционирали по времето на борбите за национално освобождение.

А кой е единственият български революционер, който успява да избяга от Търновския затвор, как се случва това и още любопитни исторически факти за мястото може да разбере от публикацията „Затворът-музей във Велико Търново пази паметта за стотици български революционери“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50