Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркелите от село Баничан са хит и в мрежата

Снимка: free-webcambg.com

В с. Баничан, Югозападна България, известно и като „селото на щъркелите”, от няколко години имат камера за постоянно наблюдение на едно от многобройните щъркелови гнезда. Идеята е на местното читалище „Изгрев - 1930“ и представителството на Българско дружество за защита на птиците в гр. Гоце Делчев. Камерата е включена постоянно и чрез интернет има възможност да се вижда по всяко време какво се случва в гнездото. 

Целта на наблюдението е образователна – за възпитаване в грижа, отзивчивост и отговорно отношение към заобикалящата ни среда. Проектът е озаглавен: „Културните символи на село Баничан“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Искаме да разберем повече за живота на белия щъркел, за да могат подрастващите да наблюдават щъркеловото гнездо и да проследят кога се излюпват яйцата, как се хранят малките щъркелчета и дали наистина белият щъркел е толкова грижовен към своите чеда” – обясняват от местното природозащитно дружество.

Освен камерата, при гнездото има и информационна табела с линк, за да може щъркеловото семейство да се наблюдава от повече хора. ТУК можете да наблюдавате в реално време живота на щъркеловото семейство, а още любопитни подробности за селото и неговите традиции можете да откриете в материала на Радио България „Баничан – селото на духовността, щъркелите и вярата в доброто“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14