Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна ограничението за броя на избирателните секции в чужбина

Снимка: БГНЕС

Броят на избирателните секции в чужбина ще е неограничен, гласува окончателно парламентът. След поискано прегласуване от ГЕРБ, гласовете „за“ бяха 117, „въздържал се“ - 107 и 8 „против“. Поправката бе приета след разгорещени дебати в пленарна зала. Промяната предложи партията „Има такъв народ“, а в зала я подкрепиха „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и ДПС.

Досега секциите бяха ограничени до 35 за държавните извън ЕС, а лимитът бе въведен от ГЕРБ и „Патриотичен фронт“ през 2016 г. с идеята да се ограничат гласовете от Турция. След Брекзит ограничението създаде проблем заради големия брой активни български граждани на Острова, които се оплакаха, че не са успели да гласуват.

Повече за разгорещените дебати по темата в пленарната зала днес- четете ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05

Започна учебната година за българското училище в Истанбул

Училищният звънец призова на 14 септември над 65 ученици и преподаватели в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В Българската екзархия, където се помещава единственото българско училище в мегаполиса се проведе тържество за..

публикувано на 14.09.24 в 17:16
Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30