Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният свят отбелязва Велика събота

Снимка: архив

Днес за православния свят е Велика събота - последният ден от Страстната седмица. Православните християни очакват Великото събитие - синът Божий да разкъса оковите на телесната смърт.
Църковните служби започват от рано сутринта. Тържествените богослужения започват тази вечер в 23, 30 часа, а в полунощ вярващите ще се поздравят с Възкресение Христово и ще отнесат в домовете си частица от Благодатния огън
Заради мерките срещу коронавируса тази година делегацията, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим, е в ограничен състав. 
Според канона, който не е успял да боядиса великденските яйца, може да направи това днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Паметникът на свободата

Честваме 90 г. от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка

На днешния ден преди 90 години е извършено освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат в памет на загиналите герои на отбраняваното място по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите боеве за..

публикувано на 26.08.24 в 06:00

Софийски потайности: Съдбата на Наум Торбов – архитекта на столичните Хали

След Освобождението на България от османско владичество в обявената през 1879 г. нова българска столица София се стичат архитекти от Европа, за да ѝ придадат модерен облик и функционална организация. Сред тях завинаги в архитектурната история на..

публикувано на 21.08.24 в 11:45
Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59