Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за алпиниста Боян Петров с награда от Тренто

Снимка: архив

Филмът "Отново съм тук" за големия български алпинист Боян Петров получи награда от 69-ото издание на фестивала в Тренто, Италия. Това са съобщили от екипа на филма, удостоен с приза за най-добър изследователски и приключенски филм.

Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста-диабетик. Именно там Боян изчезва и не е открит, въпреки спасителната акция, съобщава „24 часа“. Шиша Пангма е №11 в списъка му с осемхилядници. След него трябваше да дойде жадуваният Еверест. Режисьор на лентата е Поли Генчева, оператор - Красимир Андонов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живописни платна представят Полошкия край на Северна Македония в София

В галерията на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София /ул. "Оборище" №7/ днес се открива изложбата "Мотиви от Полошкия край" на художниците Илирян Бекири и Агрон Абдули. На откриването на изложбата ще присъстват..

публикувано на 03.10.24 в 07:05

Вечер, посветена на Георги Господинов, на Европейския конгрес по литературен превод в Страсбург

Литературна вечер, посветена на българския писател Георги Господинов (носител на Международен Букър за 2023 г.) и преводачите му на полски, английски, албански, френски и испански, ще бъде организирана на 2 октомври в рамките на Европейски конгрес по..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Международно акварелно биенале събира в София художници от 7 държави

От 2 до 20 октомври в софийската галерия "Нюанс" ще се проведе третото издание на Международно акварелно биенале. На изложба ще бъдат представени творбите на 14 художници от 7 държави - Австралия, България, Италия, Молдова, Русия, Тайван и..

публикувано на 02.10.24 в 06:15