Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 10-ти път България се включва в европейската Нощ на литературата

Снимка: БГНЕС

Тази вечер България се включва за десета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература - „Нощ на литературата“. Събитието се организира по едно и също време в различни европейски градове - между 18-21.30 часа.

Тази година в българската „Нощ на литературата“  ще се включат 14 града – Бургас, Варна, ВеликоТърново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.

Известни личности ще четат откъси от европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се случват на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“. Те ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 мин, за да има време и за придвижване. Слушателите ще имат възможност да избират измежду откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски, норвежки.

В София „Нощта на литературата“е част от Календара на културните събития за 2021 година. Специално в столицата за първи път ще бъде обособено читателско място на Столичната община, където ще се чете детска книга от български автор, чието издание е подкрепено по Столична Програма “Култура”. Нов елемент, отново за столицата, е осъществяването на превод на жестов език в избрани места. Ще бъде обърнато внимание и на по-младите читатели – за тях ще има специално обозначени на картата на събитието места, където те ще могат да се запознаят с подходящите за тях книги. Местата ще могат да бъдат открити и на сайта на Нощта на литературата чрез хаштага #тийнмаршрут.

Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Повече за програмата на Нощта на литературата в България може да намерите ТУК.

Съставила: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00