Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на зелениката събира туристи от цялата страна в Странджа

Снимка: strandja.bg

17-то издание на Фестивала на зелениката се провежда този уикенд в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново.

Всяка година празникът е на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато цъфти зелениката, разказва за БНР-Бургас директорът на природния парк инж. Румяна Цвяткова, организатор на фестивала. Химнът на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“, поставя началото на събитието, посветено на растението – символ на Югоизточна България, а на гостите се предлагат 4 интересни варианта за разходка в мистичната планина.

Снимка: burgas1.org

„Два от маршрутите са около село Заберново. Единият е поклоннически и включва представянето на 4 параклиса около селото и църквата, която е най-старата в Странджа. Вторият маршрут е интерпретативен за хищниците. Предлагаме и два маршрута, където има цъфнала зеленика – около село Кондолово и в резервата „Силкосия“.

Странджанската зеленика е висок вечнозелен храст, достигащ над 2 метра, със силно разклонено стебло. Цветовете са едри, лилаворозови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Цъфти през май и юни за кратко. Зелениката може да бъде видяна единствено в Странджа и Кавказ на труднодостъпни места.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатните турове на Open Vratsa, които разкриват красотите на Враца и на Врачанския Балкан

От това лято посетителите на Враца могат да опознаят планинското градче чрез напълно безплатните обиколки с гидове по модел на подобни турове, които се предлагат в големите европейски градове. Идеята е гостът, който за пръв път посещава северозападния..

публикувано на 09.08.24 в 12:30

Хотел или ваканционен имот – кое е по-изгодно и удобно?

С 30-40 % се е увеличило предлагането на ваканционни имоти в България през последните три години. Към момента техният брой надвишава 20 хиляди. Все повече клиенти предпочитат да си наемат апартамент или дори цяла къща през ваканцията си в България..

публикувано на 05.08.24 в 10:40

Къщи за гости като етнографски музеи – да отдъхваш в автентична селска обстановка край Дунав

Скрити от погледа на масовия турист, дунавските села са магнит за ценителите на природата в търсене на уединение и автентични преживявания. Тези пътешественици избират малки крайбрежни села като Сребърна, Гиген, Ветрен, Ново село и други, където..

публикувано на 29.07.24 в 11:10