Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на зелениката събира туристи от цялата страна в Странджа

Снимка: strandja.bg

17-то издание на Фестивала на зелениката се провежда този уикенд в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново.

Всяка година празникът е на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато цъфти зелениката, разказва за БНР-Бургас директорът на природния парк инж. Румяна Цвяткова, организатор на фестивала. Химнът на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“, поставя началото на събитието, посветено на растението – символ на Югоизточна България, а на гостите се предлагат 4 интересни варианта за разходка в мистичната планина.

Снимка: burgas1.org

„Два от маршрутите са около село Заберново. Единият е поклоннически и включва представянето на 4 параклиса около селото и църквата, която е най-старата в Странджа. Вторият маршрут е интерпретативен за хищниците. Предлагаме и два маршрута, където има цъфнала зеленика – около село Кондолово и в резервата „Силкосия“.

Странджанската зеленика е висок вечнозелен храст, достигащ над 2 метра, със силно разклонено стебло. Цветовете са едри, лилаворозови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Цъфти през май и юни за кратко. Зелениката може да бъде видяна единствено в Странджа и Кавказ на труднодостъпни места.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10