Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българистката Мари Врина-Николов получи наградата за превод „Етиен Доле“

Мари Врина-Николов
Снимка: azcheta.com

Мари Врина-Николов е носителката за 2021 г. на наградата за превод „Етиен Доле“, присъждана от Сорбоната. „Това е чест и за българската литература“, написа във Фейсбук българският писател Георги Господинов.

Той посочва, че Мари Врина е една от най-големите преводачи-българисти, познавачи на българската литература. Тя е и автор на книги върху теорията и практиката на превода. Наградата, учредена на името на Етиен Доле, велик хуманист от XVI век, преводач и автор на първия трактат за превода на френски език, има за цел да привлече общественото внимание към приноса на превода за културата и знанието.

Наградата се връчва ежегодно в Сорбоната на 30 септември по случай Световния ден на превода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Варненският държавен архив илюстрира във фотоси модата от средата на XIX до средата на XX век

“Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX до средата на XX век” е името на изложба, която от днес привлича вниманието на посетителите във варненския Държавен архив. Над 120 снимки проследяват промяната в облеклото, аксесоарите,..

публикувано на 12.08.24 в 07:00

Кино "Влайкова" представя класики от България и света в есенната си програма

Кино "Влайкова", което е един от най-старите действащи киносалони в столицата, ще зарадва любителите на българските и световните кино класики. Програмата "Кинокласики в кино Влайкова" започва през септември и ще продължи до края на годината...

публикувано на 11.08.24 в 10:20
Соня Йончева

Соня Йончева получи наградата “Златен век” за изключителен принос в културата

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева получи наградата “Златен век” – огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Церемонията се проведе на сцената на Летния театър във..

публикувано на 11.08.24 в 10:03