Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сабята на Раковски гостува на Пловдив

Снимка: архив

Оригиналната сабя на Георги Стойков Раковски,  собственост на Историческия музей в Русе, гостува като експонат на месеца на Историческия музей в Пловдив. Оръжието е един от акцентите в изложбата, посветена на 200 години от рождението на основателя на българското националноосвободително движение  и може да бъде разгледана до края на месец юни.

Сабята на Раковски има интересна история. През 1967г. в русенския исторически музей постъпва сабя, на която се чете гравиран със злато надпис в два реда: “Сава С. Раковски 1 май 1854год”.


Оказва се, че сабята е намерена в стара къща в с. Ново село, Русенско през 1955г. Собственикът предал откритото ръждясало острие на селския ковач, за да направи от него нож. Когато ръждата пада, става ясно, че лошо запазеното острие не е обикновено. Надписът говори недвусмислено за факта, че това е лично оръжие на българския възрожденец и родолюбец.

Съставил: Венета Николова

Снимка: архив, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Точно преди 50 години България откри единствената си АЕЦ

На 4 септември 1974 г. е открита официално първата и единствена АЕЦ в България - "Козлодуй". Тя е и първата ядрена централа в Югоизточна Европа. Началото на ядрената ни енергетика обаче е поставено на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за..

публикувано на 04.09.24 в 07:45

Възпоменаваме страданията на Св. Йоан Предтеча със строг пост

На 29 август Българската православна църква възпоменава Отсичане честната глава на Свети Йоан Предтеча и Кръстител. За Христовата Църква св. Йоан Предтеча е най-велик сред пророците и затова отбелязва неговата памет шест пъти в годината. На 23..

публикувано на 29.08.24 в 08:55

Неврокопският митрополит Серафим оглави празничната литургия в гр. Делчево, РС Македония

Тази сутрин, в храма "Успение на Пресвета Богородица" в град Делчево, в РС Македония, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим води светата литургия, в съслужение с предстоятеля на Делчевско - Каменичката епархия епископ Марко..

публикувано на 28.08.24 в 14:20