Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Ситуацията около режима на пътуване до различните държави по света продължава да е динамична във връзка с  Covid-19. Вижте къде и какви новости бяха въведени през настоящата седмица: 

Турция въведе нови правила за влизане в страната от 1 юни 2021 г.Според тях българите, които са ваксинирани или преболедували Covid-19​, могат да влизат през всички граници на страната без PCR тест. За целта те следва да представят документ за извършена ваксинация срещу коронавируса или документ, че са преболедували болестта в рамките на последните 6 месеца. По информация на дипломатическата ни мисия, ваксинацията следва да е направена поне 14 дни преди пътуването за южната ни съседка, а документът за преболедуване е необходимо да е издаден от компетентна институция.

Гражданите, които не разполагат с такива документи, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизането в страната или негативен антигенен тест, направен 48 часа преди влизането в страната.

Белгия отмени  изискването за представяне на отрицателен PCR тест, както и задължителната 7-дневна карантина за пристигащите от България, считано от 31 май т.г. Властите преместиха страната ни в по-благоприятната т.нар. „оранжева“ зона според класификацията на разпространението на заразата.

Сънародниците ни, които пътуват за Белгия със самолет, кораб, автобус или влак следва да попълнят Формуляр за локализация на пътниците (Passenger Locator Form) и да го изпратят по електронен път в рамките на 48 часа преди пътуването, но не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Белгия. При правилно попълнен формуляр те получават SMS с QR код за потвърждение, който следва да представят при чекиране и качване на борда, както и при влизане в страната. От МВнР предупреждават, че някои авиокомпании може да продължат да изискват отрицателен тест преди чекиране, за което пътуващите следва да се информират от превозвача.

За влизащите в Белгия със собствено превозно средство, попълването на формуляра е задължително само след пребиваване в чужбина над 48 часа или ако престоят им в Белгия надвишава 48 часа.

Нидерландия отмени изискването за представяне на отрицателен PCR тест, както и задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България, считано от 4 юни 2021 г.
По информация на българското посолство в Хага, страната ни е преминала в т.нар. „жълта“ категория, според класификацията за разпространение на коронавируса. По тази причина нидерландските власти вече разрешават и пътуванията на своите граждани към България по несъществени причини.

Тестовите и карантинни изисквания остават за лица, които пристигат в Нидерландия от високорискови Covid-19 държави.

Дания отмени задължителната самоизолация за пристигащите от България, считано от 29 май т.г. Местните власти обявиха преместването на страната ни от списъка на т.нар. „оранжеви“ държави в списъка на „жълтите“ държави. Промяната означава, че за чуждите граждани (включително българските граждани), пристигащи в Дания от България, няма да се прилага мярката за 10-дневна самоизолация.

Остава в сила изискването за предоставяне на отрицателен тест за Covid-19, направен в рамките на 48 часа преди и непосредствено след пристигането в Дания за чужденците, които нямат постоянно пребиваване в страната.

Кипър премести България от „червената“ в по-благоприятната „оранжева“ категория по степен на риск от разпространение на коронавирус. Считано от 3 юни пристигащите от България граждани вече трябва да представят само PCR тест преди полета, вместо да правят и още един след пристигането си на острова. А ваксинираните лица могат да влязат в страната само със сертификат за ваксинация.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15