Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Молдова гласуват с надежда за по-активна политика към диаспората

4
Снимка: Нина Топалова

Шест са избирателните секции, отворени в днешния изборен ден в Молдова. Гражданите, които не са заявили в срок до 15 юни изричното си желание в коя секция ще гласуват, могат да упражнят избирателното си право, но след попълване на декларация на място в някоя от изброените секции в Кишинев, Тараклия, Твърдица, Комрат, Чадър-Лунга и Вулканещ.

„Не за пръв път гласувам в посолството в Кишинев и винаги е имало ред“, каза Нина Топалова, представител на исторически формираната българска диаспора в Молдова.

„Интересуваме се за нашата прародина, защото тя ни е признала, дала ни е българско гражданство. Затова проявяваме ответен жест – да покажем, че не само сме придобили паспорти, а и имаме българско самосъзнание, обичаме си прародината и не я забравяме – посочи тя в интервю за Радио България. – Интересуваме се от политиката, но със сигурност ни е по-трудно да оценим ситуацията в България, защото не живеем там – когато идваш на гости е едно, а като живееш - съвсем различно. Не мога да кажа, че имаше голяма агитационна работа в Молдова преди изборите, но все пак хората споделяха впечатления. Не мога да кажа и че всички, които имат право на глас участват в изборите, но много го правят от чувството на дълг и уважение към прародината. Двеста години сме били откъснати, сега сме признати граждани на България, и малко поне да допринесем за нея, макар и далеч.“

Нина споделя, че напоследък е улеснена процедурата по получаване на българско гражданство, има консулство в Тараклия и за първи път толкова много места за подаване на документи. Но въпреки това етническите българи с право на глас в Молдова са може би под 10 % от цяла общност.

„България прави каквото може. Днес споделих с посланика за един наш проект и отбелязах, че не всяка държава може да се похвали с това как в Молдова българите имаме възможност да учим майчиния български език- от детската градина до университет, държавата е осигурила да учим езика и културата. Това се отнася и за други народности, живеещи в Молдова, разбира се, но е важно, че ние можем да не се страхуваме да си кажем българското име или да говорим на български.“

Как трябва да се променят връзките на българите в Молдова с прародината, след днешните избори?

„Първо искаме да чуем една ясна политика за българите зад граница, особено за подобни исторически диаспори, като нашата – каза Нина Топалова. – Предците ни са избягали от родината, не за да търсят по-добър живот и пари, а да спасят своя си живот. Но досега не сме чули българско правителство да каже ясно, какво може да се направи, ако искаме да се завърнем в България. Зная, че в България, както и при нас, опустяват селищата, но ако има някаква такава политика, мисля, че много българи от молдовска и украинска Бесарабия биха се завърнали. И те по малко го правят – децата отиват да учат в университет, родителите ги следват, но няма ясна политика. Много ще се радваме ако новите парламент и правителство се обърнат към българите зад граница.“

Снимки: Нина Топалова, Кишинев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Всички сънародници, които са пожелали да се евакуират от Ливан, вече са на българска територия

Още 80 български граждани от Ливан кацнаха снощи на летище София с правителствения самолет. Така евакуираните с два полета след 30 септември вече са 169. Последният полет бе посрещнат от министъра на транспорта Красимира Стоянова. Тя заяви, че..

публикувано на 02.10.24 в 08:41

Правителственият "Еърбъс" евакуира още 80 българи от Бейрут

От Бейрут за София излетя с правителствения "Еърбъс" втората група от 80 българи, които поискаха да напуснат Ливан. Очаква  се самолетът да кацне в София след 19.00 часа. 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух..

публикувано на 01.10.24 в 18:50

Част от българите в Ливан са евакуирани с правителствения самолет

Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан. Част от българите в Ливан вече са евакуирани с правителствения Airbus, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Самолетът..

публикувано на 30.09.24 в 17:55