„През цялата година село Сладун е като малко поточе, но в дните на фестивала кипи и бушува като голяма, пълноводна река“ – това сполучливо сравнение е на Надя Щегрова, секретар на читалище „Изгрев – 1928 г.“, основен двигател в организацията на Фолклорния фестивал „С песните на Кичка Савова“. С усилията на организационния комитет, подкрепата на община Свиленград, фондация „Кичка Савова“ и още редица институции и спонсори, независимо от рекордно високите температури, фестивалът отбеляза едно изключително успешно издание. И още един поклон пред голямата тракийска певица, родена в Сладун. Ето и какво още каза за Радио България г-жа Щегрова.
„Тази година имаше около 120 индивидуални изпълнители, певчески групи, танцови състави, инструменталисти от всички краища на страната – Североизточна и Северозападна България, Родопската и Странджанската области, на възраст от 6 до 86 г. Иска ми се да спомена дядо Георги Куртев, който вече е на почтена възраст, а за десети път участва във фестивала. Групата от село Полковник Варадиново, Смолянско, за девети път изминава толкова километри, за да се изяви на сцената в с. Сладун.“
Надя Щегрова разказа също, че за пръв път е имало и участници от чужбина – Хатидже Мерхабалъ, Весиле Джебеджи, Ахмед Мерхабалъ от гр. Чорлу, Турция, които великолепно са изпълнили една от песните на Кичка Савова и са получили няколко специални награди. Вярва, че когато отпаднат мерките срещу Ковид-19, от близките страни ще пристигат все повече народни музиканти.
В журито с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, беше и Ваня Монева, продуцент от БНР, която изрази огромното си възхищение и от участниците, и от начина, по който е организиран фестивалът:
„Бяха отличени един състав и две изпълнителки, които по най-блестящ начин изпълниха песни на Кичка Савова, което е едно от условията за участие в конкурса. Това са хор „Самодивски огън“ – гр. Бургас, Керанка Костова – с. Дюлево, Емилия Жекова – гр. Стара Загора. Забележително беше и изпълнението на Славейко Славчов от с. Липен, Монтанско. Той свири на дудук – един фолклорен инструмент, който постепенно отмира. Научил се е от дядо си, а в момента обучава няколко деца. Най-силно ме впечатлиха женската и мъжката фолклорни групи от с.Радовец, Тополовградско, те получиха голямата награда на Националното радио – професионален звукозапис, който предстои да организираме. Сред децата прекрасно се представи Памела от гр. Сливен, която съм слушала и на други фестивали, отличи се с една бавна песен на Кичка Савова, с чудесна фраза и интонация. Йехая Димитрова – дете на 9 г., направи впечатление с красивия си тембър и невероятна зрялост на изпълнение. Най-ценното е, че прозвучаха песни, които никога не са записвани и са непознати дори за специалистите.“
В рамките на фестивала народната певица Дарина Славчева, член на журито и ученичка на Кичка Савова, подбра шест деца, с които ще проведе майсторски клас в Пловдив, като награда за доброто им представяне. Имаше награди от спонсори, от кмета на с. Сладун, от община Свиленград, от фондация „Кичка Савова“.
„Бях изумена и от мястото, на което се провежда този мащабен фестивал – селото е на няколко километра от границата ни с Република Турция, има стотина жители, а всичко беше организирано по най-добрия начин. Беше един красив празник на българския фолклор.“
Снимки: Севда Дюкянджи
Сутринта на Коледа вече навсякъде се е разнесла най-радостната вест на Земята – че се е родил Божият син, затова денят е особен и трябва да се отпразнува със специално внимание и много празнични обреди. След тихата и свята нощ, когато българите се..
Бъдни вечер, наричана някога и Бъдник, Малка Коледа или Неядка, била възприемана като част от тъмен, страшен период, зареден с мощен потенциал за влияние върху цялата следваща година. Затова нощта срещу Коледа е свързвана с предсказания, молитви и..
В наши дни, както и в миналото, от ранната утрин на Бъдни вечер цари суетня в домакинствата покрай подготовката за най-важната вечеря в годината. Вечерята в очакване на Рождество е постна, но също така трябва да е богата и изобилна,а ястията – да са..