Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Най-старият панаир в България събира майстори от цялата страна

Снимка: архив

Край Троянския манастир, в с. Орешак, близо сто майстори от цялата страна отново се събират на традиционния панаир на занаятите, който продължава от 13 до 15 август, съобщават организаторите.

Панаирът води началото си още от втората половина на 18 век, когато край стените на манастира занаятчии от цялата страна показвали и продавали своите произведения. С годините панаирът се е превърнал в един от най-големите в България, където майсторите занаятчии "сверявали часовниците си" със своите събратя. През почивните дни посетителите ще имат възможността да участват и на живо в процеса на изработка на произведения, характерни за региона. Предвидена е и музикална програма, както и дегустация на традиционни местни ястия.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30