Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът изслуша вътрешния министър за насилието на протестите от 2020 г.

Бойко Рашков: Филмът на ужасите е бил известен и укрит

| обновено на 17.08.21 в 16:19
Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС- архив

Няма данни дали някой от четиримата полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли м.г., е привлечен под наказателна отговорност или спрямо него е образувано наказателно производство. Затова пък срещу битите граждани има образувани досъдебни производства.” Това каза вътрешният министър Бойко Рашков на изслушване в парламента, определяйки като “филм на ужасите” кадрите с побоя и гаврата над граждани.

Министърът припомни, че единият от пострадалите младежи е загубил съзнание – състояние, временно опасно за живота, което е квалифицирано в Наказателния кодекс като средна телесна повреда.

Полицаите не просто са надхвърлили правомощията си, а действията им граничат с престъпление“, добави той. Бойко Рашков призова тогавашният вътрешен министър да каже крит ли е бил записът и обясни, че той се е съхранявал в НСО и седмица след случилото се е бил изискан от СДВР. “Всичко е било известно още тогава”, заключи той. По думите му, проверка е имало, но тя е завършила без резултат, тъй като СДВР се е самопроверявала.

В кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Младен Маринов се извини за упражненото насилие. Маринов бе категоричен, че още тогава е назначил проверка на базата на клипове, заснети вероятно от протестиращи.

След изслушването на служебния министър, парламентът прие декларация, с която осъди полицейското насилие над протестиращи миналата година, и поиска от главния прокурор Иван Гешев доклад за действията на прокуратурата при протестите. Докладът трябва да бъде представен до 20 август.

Първа точка от дневния ред на днешното заседание на парламента бе изслушването на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за действията, предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си при полицейското насилие над участниците в антиправителствените протести от 10 юли 2020 г. пред сградата на Министерския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15