Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на общественото осигуряване

Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха на първо четене актуализацията бюджета на Държавното обществено осигуряване, чрез която пенсиите ще бъдат повишени средно с 12,5% от 1 октомври 2021 г., за най-ниските пенсии ще има и специална добавка, за да се изравнят с прага на бедност.

В подкрепа на актуализацията гласуваха 148, един – „против“, а 48 се въздържаха, съобщи репортерката на БНР Марта Младенова.

При обсъжданията депутатът от „Има такъв народ“ Мика Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лева, вместо предвидените 340 лева. Тя разкритикува идеята пенсионерите с минимална пенсия да получават социална добавка за приравняване на дохода им с линията на бедност.

Към момента пенсионерите с минимална пенсия получават по 350 лева месечно, 50 лева от които са добавка.

Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме" също настоя за ръст на минималната пенсия до линията на бедност от 369 лева.

От ГЕРБ предлагат добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията, както и да отпадне таванът на пенсията.

БСП ще подкрепи актуализацията, но ще направи нови предложения преди второто гласуване.

ДПС е за увеличение на добавката за пенсионерите от 50 /26 евро/ на 120 /61 евро/ лева.

По данни на Министерския съвет България е една от държавите в ЕС с най-висок дял на хора над 65 години, заплашени от бедност. У нас средно за пенсии годишно се отделят едва 8,3% от БВП, докато този показател в ЕС е 11.6%, съобщава БНТ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15