Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Редица държави промениха режима си за влизане на граждани от България през последната седмица, поради стремглавото нарастване на заразените с Covid-19.

Гърция се готви да въведе по-строги мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция. Закритите части на таверни, барове и кафенета ще бъдат достъпни само за ваксинирани или преболедували Covid-19, които ще трябва да представят сертификат.

Всички, на които предстои пътуване със самолет, влак, автобус или кораб, в това число и деца от 12 до 17 години, трябва да си направят бърз тест 48 часа преди да се качат на борда. Децата от 5 г. до 12 г. също могат да пътуват след представяне на селф тест (self-test) и специално попълнена декларация. Маските стават задължителни и на открито - на местата, където се получава струпване на много хора.

Българите, планирали своята почивка в страната около 6 септември, могат да бъдат спокойни, че промените ще настъпят седмица по-късно - от 13 септември и ще останат в сила до 31 март 2022 година. Непроменени са изискванията за преминаване на граничните пунктове с южната ни съседка – представяне на PCR, антигенен тест или сертификат за ваксинация.

Кипър вече изисква задължителен PCR-тест за неваксинираните. Българските граждани, пристигащи в Кипър по въздух, трябва да представят негативен резултат от PCR тест, който правят за собствена сметка. Новите изисквания влязоха в сила на 26 август. Цените за услугата са различни. На летището в Пафос, пътниците трябва да платят 19 евро, а в Ларнака – 15 евро. Информация за резултатите се получават до три часа чрез кратко текстово съобщение на телефона. Ако са отрицателни, гражданите не подлежат на задължителна карантина. Деца под 12-годишна възраст са освободени от задължителен тест. Няма подобно изискване и за преболедувалите или ваксинираните, които могат да го докажат.

За пътуващите към Кипър българи, в сила остават следните условия:

  • Онлайн регистрация в електронния портал https://cyprusflightpass.gov.cy/ ;
  • PCR-тест в оторизирана лаборатория, в рамките на 72 часа преди отпътуването им за Република Кипър (важи само за пътниците, които не са ваксинирани и не са преболедували);
  • В рамките на 48 часа преди полета да попълнят и изпратят наличния тук формуляр /https://cyprusflightpass.gov.cy/en/register /, с всички необходими лични данни и допълнителна информация. За да са сигурни, че ще бъдат допуснати на територията на страната, е необходимо да изчакат потвърждение от властите на посочения от тях имейл адрес.

Българските граждани с право на пребиваване в Кипър, както и дипломатите, също подлежат на задължителен PCR-тест и карантина от 72 часа. След края ѝ, за собствена сметка трябва да си направят нов. Ако отрицателният резултат се потвърди, карантината се прекратява.

Чехия включи България сред държавите с висок риск от заразяване с Covid-19. Разпоредбата е в сила от 23 август. Пристигащите българи в Чехия трябва предварително да попълнят електронен формуляр /https://plf.uzis.cz/ и да го представят на граничния пункт, заедно с отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди пътуването. Изключения се допускат за преболедували или ваксинирани пътници, които покажат сертификат. За всички останали, Чехия въвежда задължителна самоизолация. Между 5 и 14-ти ден от нея, всеки от тях е длъжен да си направи нов PCR тест.

Подробности за актуалните мерки и изисквания в страната, гражданите могат да открият на следните линкове:

Турция въвежда нови рестрикции, заради Covid-19. На събития с публика или при работа в образователна институция се допускат неваксинирани след задължителен PCR тест. Това изискване важи и за всички пътници на дълги разстояния с влак, автобус или самолет. Новите разпоредби влизат в сила от 6 септември.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че PCR тестовете ще станат задължителни, като част от усилията на правителството да ограничи разпространението на Covid-19. Те ще засегнат и неваксинираните учители, студенти и университетски служители, които също ще бъдат задължени да си направят подобни, преди да започнат работа от 6 септември.

За още актуална информация, свързана с пътуването на българи по света, следете рубриката „COVID-19“ на Радио България

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от най-големиите дарители на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще..

публикувано на 30.09.24 в 19:00