Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният държавен здравен инспектор предлага нови противоепидемични мерки

Снимка: БГНЕС

Регистрираната до момента 14-дневна заболеваемост от Covid-19 в страната е 265,52 на 100 000 население. За да се избегне разкото увеличаване на новите случаи, държавният здравен инспектор Ангел Кунчев предложи въвеждането на нови ограничителни мерки, предвидени в Националния план.

Сред тях са преустановяването на всички масови културни мероприятия, затварянето на музеите и галериите в страната. Форумите и обученията могат да се провеждат на открито, при спазването на основните противоепидемични мерки. Предвижда се и забрана на спортните мероприятия и мачовете на закрито, масовите посещения във фитнес зали и нощни заведения. Заведенията за обществено хранене ще могат да работят единствено на открито между 7.00 и 22.00 часа, при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса.

Предложено е и въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове.
Като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки се посочва възможност – 100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR или бърз антигенен тест, но при не повече от 50% от капацитета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екатерина Захариева ще е еврокомисар за стартъпи, научни изследвания и иновации

Издигнатата от ГЕРБ-СДС за еврокомисар от България Екатерина Захариева получава ресор стартъпи, научни изследвания и иновации. Председателят на Еврокомисията (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи ресорите на новите комисари. "Науката и технологиите трябва..

публикувано на 17.09.24 в 13:28

В деня на София столичният кмет призова политическите сили към примирение

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София..

публикувано на 17.09.24 в 12:42

Заради важността на турския пазар България изпрати аташе по туризма в Турция

Сериозният потенциал за развитието на туризма между България и Турция очертаха в Истанбул служебният министър на туризма Евтим Милошев и Хасан Екер, вицепрезидент на Асоциацията на турските туристически агенции по време на българо-турски туристически..

публикувано на 17.09.24 в 11:16