Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Рождество Богородично

Снимка: dveri.bg

На 8 септември Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. Той е един от трите големи празници, посветени на Богородица, а също и сред 12-те най-големи религиозни чествания в календара на църквата.

Счита се, че Божията майка е пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

В цялата страна в храмовете се отслужват тържествени литургии, на които вярващите отправят молитви към Божията майка, с надежда и упование. Заедно с Успение на Пресвета Богородица, Малка Богородица е сред най-тачените християнски празници, на които се провеждат родови срещи и събори из цяла България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война. В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти,..

публикувано на 14.09.24 в 09:05

"Рождество Богородично" – Палѝгодèн пази завещаното от св. апостол Павел

След големия господски празник Успение Богородично, Рождението на Божията Майка е на особена почит в България. Църквата ни го отбелязва на 8 септември, заедно с гръцката православна църква, а останалите поместни православни църкви почитат празника на..

публикувано на 08.09.24 в 05:20

Изящно гравирани съдове и фино изработени идоли – Козарева могила разкрива своите тайни

Находките от археологическите разкопки на Козарева могила – селище от V хил. пр. пр.н.е., се превърнаха в истинска сензация още през 2014 година, когато за пръв път бяха представени пред широката публика. Сред изящните експонати се открояват..

публикувано на 07.09.24 в 06:45