Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабавното решение на спора между София и Скопие е невъзможно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не могат да се вземат незабавни решения за разрешаването на спора между България и Република Северна Македония, защото в България предстоят парламентарни и президентски избори. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Словения.

„Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е постигането на споразумение между двете страни, за да може София да се съгласи за започването на междуправителствена конференция", каза канцлерът, когато коментира започването на преговори за присъединяване на Скопие към ЕС. Тя посочи, че въпросът е бил обсъден по време на форума в различни формати, с участието на българския президент Румен Радев, македонския премиер Зоран Заев и водещи европолитици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 септември 2024 г.

В „България днес“ на 16 септември слушайте з а първия учебен ден в България и в българските неделни училища зад граница. От историка Веселин Лазаров узнаваме защо датата  15 септември е избрана за начало на учебната година в България. А Дарина..

публикувано на 16.09.24 в 19:00

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47