Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

Стремежът е ваксинираните да се върнат към обичайния начин на живот

Снимка: БГНЕС

Държавата следи натовареността на болниците. Миналата седмица тя е била между 70% и 90% в различните райони на страната. Най-натоварени са болниците в София, Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил и Перник. В тази четвърта вълна проблемен фактор е липсата на медицински персонал, не толкова сградите и леглата. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв. Той посочи необходимостта от ускоряване на ваксинацията. 

„Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Ако не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме проблеми не само с ходенето по заведения, но и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи”, посочи Кунчев.

По думите му, стремежът е да могат хората с Covid сертификат, които са имунизирани, да имат пълна свобода на предишния си живот - да могат да посещават културни и спортни събития, да ходят на заведения, театър. "Тази практика не е измислена от нас. Ясно е, че това е пътят, по който ще вървим. Лошото е, че в западните страни при 80-90% имунизирани това важи за цялото общество. При нас ще важи за един ограничен брой хора около 20%", уточни здравният инспектор. Според него обаче към момента нов локдаун не се налага.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38