Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фолклор в Севиля

7
Снимка: BG folk ritmos Madrid

Концерт на български фолклорни групи и солисти е включен в съпътстващата програма на Фестивал на нациите (Festival de las Naciones) в Севиля, Испания. В продължение на малко повече от два месеца (25.09 - 01.11) фестивалът представя уърлд музика, фолклор, джаз, традиционни танци, както и кулинарните традиции на различни народи по света. Българският концерт е на 17 октомври (преди участието на бразилска танцова група) и ще представи български песенен и танцов фолклор в изпълнение на сънародници, които живеят в Испания. „Организацията за тази изява трябваше да извършим в съвсем кратки срокове, тъй като екипът на фестивала намери място в програмата за нас преди около две седмици. Всичко това би било невъзможно без огромното съдействие и финансова помощ от страна на посолството на България в Испания и консулството ни в Севиля“  –  казва Мариела Димитрова, председател на Българо-испанска културна асоциация  (Asociación Cultural Búlgara - Española en Sevilla), създадена през април 2021 г. Мариела е от гр. Оряхово, живее в Испания от 14 години, работи в общината на Севиля, където се занимава с част от културните дейности. Българо-испанската културна асоциация е първата подобна организация в Севиля. В началото се събират около 15-ина души, а сега са няколко пъти повече.

Създадохме нашата асоциация, за да изучаваме и представяме всичко, свързано с двете култури – разказва Мариела. – В асоциацията членуват българи и испанци, които споделят знанията си в областта на фолклор, традиции, гастрономия. Идеята е да се изгради естествен мост между Испания и България чрез сътрудничество в различни направления.

Мариела Димитрова

Много сме щастливи, че ще има българска вечер на фестивала в Севиля. С красотата на българската носия ще добавим още по-голям колорит към традиционния фестивал, който се провежда за 27 път. Макар и далече от родината, искаме да споделяме нашите изяви, да сме заедно – там, на хорото, където ритъмът ни води в кръг, заедно със слънцето. Това е възможност и за нашите сънародници да се наслаждават на народното ни изкуство извън границите на България. Обединяваме се за този ден – няколко асоциации, фолклорни формации, български училища. Същата вечер ще обявим предстоящи събори, проекти и инициативи.“

Радка Ганчева

Сред участниците е Радка Ганчева – самодейна народна певица от Добруджа, която живее в Мадрид от дълги години. Радка е неизменен участник в българските тържества, организирани в испанската столица. А преди няколко години създаде формацията BG folk ritmos Madrid, която ще се изяви в Севиля. „Където и да сме по света, ние трябва да бъдем посланици на българския фолклор“ – убедена е Радка, която представя и останалите участници в предстоящия концерт:

„Изключително много се радвам, че имам възможност да популяризирам нашите традиции и обичаи тук, в Испания. Обичам всички народни песни, но добруджанските „са ми на сърцето“. На форума в Севиля ще участва и формация „Българско сърце“ от Малага, с ръководители Атанаска Тодорова и Снежана Колева. Както и групи от Алмерия, Сеговия, нашата формация от Мадрид и др. Много се вълнувам и с голямо нетърпение очаквам концерта в неделя, за да покажем българското фолклорно наследство на сцената в Андалусия.“

На фестивала в Севиля, в представянето на страната ни, ще участва и Стефан Николов, който също живее в Испания. Той ще представи най-добрите марки български вина, които от години предлага във своята винотека и вече е спечелил много почитатели на България.

Снимки: BG folk ritmos Madrid, Facebook /Мариела Димитрова, Радка Ганчева 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57