Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и британски университети обмислят съвместни проекти

Снимка: mfa.bg

Отношенията между България и Великобритания след Брекзит станаха акцент в среща на министъра на външните работи Светлан Стоев и посланика на Великобритания Роб Диксън. Българската страна подчерта необходимостта от уреждане на множество двустранни въпроси, включително в социалната сфера, а британската страна изрази готовността си за предприемане на необходимите стъпки.

Във Великобритания постоянно пребивават над 300 000 български граждани, а по данни на британското посолство в София, британските граждани с постоянно пребиваване у нас са 12 000.

Важна тема в разговора бяха и отношенията в образованието. Университетите във Великобритания са сред най-предпочитаните от българските студенти. В момента там се обучават около 6 500 наши сънародници. По данни на британската страна български висши учебни заведения са избрали над 3500 британски младежи, главно в областта на медицината.

Посланик Диксън изрази надежда, че интересът на българските студенти към висшето образование във Великобритания ще се запази. Той сподели, че се работи върху съвместни проекти между български и британски университети. Информацията е на МВнР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14