Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуването на българско гражданство да отпадне, предлага кабинетът

Служебното правителство предлага да се забрани придобиването на българско гражданство срещу инвестиции. Това е вписано в Проекта за промяна в Закона за българското гражданство.

Предвижда се премахването на чл. 12а и 14а за купуването на паспорт след инвестирането на 500 000 евро в държавни ценни книжа или в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление. Членовете на семейството на инвеститора придобиват българско гражданство по натурализация.

От създаването на разпоредбите през 2013 г. след придобиването на гражданството обикновено парите са изтегляни от инвеститорите. 

Еврокомисията порица тази схема и заплаши България със санкции. Промените в закона трябва да бъдат одобрени от новия парламент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

50-метров зелник, стари занаяти и музика от Балканите на фестивал в Шишковци

Изложбите "Черги от Краището", "Облеклото в Краището от началото на 20-и век", базар на занаятчийски произведения и селскостопанска продукция, конкурс за най-добра домашна ракия и богата музикална програма влизат в програмата на първия ден на..

публикувано на 13.09.24 в 07:40

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

В петък , 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще..

публикувано на 12.09.24 в 19:45

БНР и БАН ще си сътрудничат за популяризирането на издания за сънародниците ни зад граница

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха Меморандум, на основата на който ще си сътрудничат и осъществяват съвместни инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания на академията. Документът беше..

публикувано на 12.09.24 в 15:38