Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Виетнам искат да подновят студентския обмен

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан е на официално посещение в България по покана на българската ѝ колега Илияна Йотова. Миналата година България и Виетнам отбелязаха 70 години дипломатически отношения. Визитата на Во Тхи Ан Суан е първата в Европа след избирането ѝ на длъжността.

По време на разговорите бяха изтъкнати дългогодишните традиции в областта на образователния обмен. „Благодаря на българската държава и българския народ, че подготвиха хиляди наши възпитаници, много от които заемат висши държавни постове. Тези хора допринасят за по-тесните връзки между нашите две държави и два народа“, подчерта Во Тхи Ан Суан. Вицепрезидентът Йотова се обяви за възстановяване на тази традиция и за разширяване на възможностите за студентски обмен. Тя изрази надежда за положителен отговор на отправеното от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ предложение за гост-лектор по виетнамски език във висшето ни училище в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между България и Виетнам.  

Виетнамският вицепрезидент отбеляза позитивната тенденция на 50-процентов ръст в търговско-икономическия обмен за тази година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще е топло и облачно с валежи в Предбалкана и югозападните масиви

В сряда  ще има разкъсана облачност, след обяд и значителна. Главно в Предбалкана и масивите в Югозападна България ще има слаби превалявания. Минималните температури ще са между 8° и 16°, в София 10°. Максималните ще са от 21 до 26° в Русе, в столицата..

публикувано на 17.09.24 в 19:05

България днес - 17 септември 2024 г.

В „България днес“ на 17 септември говорим за празника на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, за Деня на София и празниците на редица други български градове. Ще научите и как се разраства столичния град и каква е българската столица..

публикувано на 17.09.24 в 19:00
Министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен

САЩ ще помагат на България да покрие критериите за безвизов режим

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ са обсъдили на среща днес министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. "Включването на България в Програмата за безвизово..

публикувано на 17.09.24 в 18:43