През периода януари-август 2021 г. България е увеличила износа на стоки за ЕС с 23.5% спрямо същия период на 2020 г., като той е бил на стойност 28,796 млрд. лв. Вносът на стоки от ЕС също е нараснал – с 25.0% и е достигнал 28,796 млрд. лв.
Вносът на стоки от ЕС също е нараснал - с 25.0% и е достигнал 29,026 млрд. лв.
Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.6% от износа за държавите-членки на ЕС, съобщава НСИ.
Най-голям е ръстът в износа в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (136.4%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (28.4%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (13.8%).
Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.
В брой 37 на предаването слушайте: Програми за студентски обмен свързват Великотърновския университет с българските неделните училища зад граница – разговор на Гергана Манчева с доц. д-р Анна Иванова, заместник-ректор на Великотърновския..
Комисията по отбрана подкрепи закупуването на комуникационните системи Link 22 за новите български военни кораби. Сделката за над 1,35 млн. евро влиза за одобрение в парламента при неприет бюджет за 2025 г. Министърът на отбраната увери, че пари за..
На 6 февруари се дава официален старт на работата на тунелопробивната машина "Витоша" за разширяване на Линия 3 на столичното метро към квартал "Слатина". Къртицата ще тръгне от метростанцията при бул. "Цариградско шосе" в посока към станцията до..
Авиационният учебен център на Летище София получи акредитация от Световната асоциация на летищата (ACI) и се присъединява към елитната група от 21..
В „България днес“ на 7 февруари се спираме на актуалните събития от България и българските общности по света и правим обзор на по-важното от Балканите..
За първи път в Стара Загора ще се проведе Chef's Food Park като част от третото издание на Националния кулинарния форум „Chef's Secrets – Еволюция на..