Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно ниска избирателна активност отчита ЦИК

| обновено на 14.11.21 в 19:51

Отсега е ясно, че окончателната активност няма да надхвърли или ще бъде около 40%. Ако гласуването върви с това темпо тя ще е по-ниска. Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия – ЦИК Цветозар Томов. „Близките числа на активността в двата вида избора показват, че в повечето случаи хората са упражнили правото си на глас и за президент, и за парламент“ допълни Томов.

Към 19 часа избирателната активност достигна 36% при вота за президент и вицепрезидент, сочи „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден. В избора за парламент активността на гласоподавателите е 35,5 на сто

Към 17 часа избирателната активност достигна 30,2% при вота за парламент, сочи „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден. В избора за президент активността на гласоподователите е 28,9 на сто. Според агенцията избирателната активност за парламент почти се е изравнила с тази от последния вот на 11 юли.

Избирателната активност към 16:00 часа за президент и вицепрезидент е 25,72%, а за народни представители 25,58%, съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.


Към 15 часа избирателната активност достигна 23,3 %, сочи „Галъп интернешънъл болкан“.


Към 13 часа избирателната активност достигна 17,5 %, сочи „Галъп интернешънъл болкан“, партньор на БНР в изборния ден. Активността до момента се движи еднакво и за двата вота. Директорът на агенцията Първан Симеонов коментира пред БНР, че „следобедните часове са отредени за онези, които до последно изчакват, които избират в последния момент“. Електоралната картина може много да се размества в различни посоки. Предстоят най-интересните часове със сигурност, каза социологът. 


Към 11 часа избирателната активност достигна близо 10 %, сочат прогнозни данни на „Галъп интернешънъл болкан“.

По думите на директора на агенцията Първан Симеонов, тя е по-слаба, отколкото при преходните два парламентарни вота, провели се през тази година. По информация на агенцията, на парламентарния вот на 4 април избирателната активност към 11.00 часа е била 12,5%, а на изборите на 11 юли е била още по-висока - 13,3%.


Към 9 часа агенцията отчете 4% активност. По думите на директора на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов резултатите са близо до тези, които отчитахме на 4 април и по-ниски от отчетените на 11 юли. Симеонов напомни, че като цяло гласуването на 11 юли е било по-слабо, но в сутрешните часове активността е била доста висока. Спрямо активността на президентските избори от 2016 година, този резултат сега е по-нисък, допълни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54