Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-голям брой изборни секции в Испания спрямо вота през юли

Гергана Гергинова: Не зная дали ще гласувам, но съм длъжна да съдействам на сънародниците ни тук да упражнят правото си на вот

Бенидорм, Испания
Снимка: архив

Испания е една от държавите, в които живеят най-много българи с право на глас през днешния ден. По официални данни нашите сънародници там са 122 хиляди. 69 са секционните избирателни секции отворени за вота „2 в 1“, като за сравнение през юли месец те бяха 60, а през април – 53.

Пет часа след началото на изборния ден в град Бениндорм, автономна област Валенсия, избирателната активност е най-слаба от проведените тази година избори. По последни данни от тази година българите в Бенидорм са около 750. 

„Около 20 човека са пуснали бюлетината си до 12 часа местно време“ – каза за Радио България Гергана Гергинова, член на изборната комисия и председател на Асоциация „Паисий Хилендарски“, чиято основна дейност е неделното училище „Васил Левски“ в град Бенидорм.  Благодарение на усилията на Асоциацията, подобно на изборите през юли, и сега в района има втора изборна секция - в град Алфас дел Пи.

В Алфас дел Пи има регистрирани 113 българи, но там идват да гласуват от всички съседни градчета, като в момента ми се обадиха да ми кажат, че има гласоподаватели дори от Калп, което е на около 30 километра разстояние от нас“.

Очакванията на Гергана са сънародниците ни да се активизират в следобедните часове. „Понеже е неделя и хората предпочитат първо да си починат“.

„Направи ми впечатление, че до момента гласуват предимно възрастни хора. Даже се изненадах, колко възрастни хора живеят тук. През април, на първите избори, гласуваха предимно младите.“

Снимка: Гергана Гергинова

На 11 юли в секцията в Бенидорм се е гласувало машинно. Сега не е така тъй като няма необходимите 300 гласоподаватели и изборът се прави чрез хартиена бюлетина. За самата Гергана, обаче това няма значение.

„Аз нямам очаквания и дори не знам дали ще гласувам. Живея от двайсет години в Испания и не се интересувам от българската политика. Може би причината е, че съм се отдалечила и след като не се интересувам от политика, не я следя, не се интересувам какво се случва в България, не мога да знам дали ще гласувам за правилния кандидат. Единственото, което аз като председател на асоциация трябва да осигуря на българите в региона е възможността да упражнят своето конституционно право на глас. Сутринта чух един господин да казва нещо много интересно – „Да се върнем отново в България. Затова гласувам“, споделя Гергана.

Колкото до близките и роднините й в България младата жена е на мнение, че всеки гласува сам за себе си, тъй като има различни разбирания за живота.

България е моят корен. Аз съм учител по български език и литература и чувствам, че трябва да предам на децата, които са родени тук любовта към езика, към нашия фолклор. Да им предам какво е казал Паисий Хилендарски - „"О ,неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин.“. Опитвам се да им предам нашата история. Това е България.“

А на въпроса „Не пишем ли историята със случващото се днес?“, Гергана отговаря: „Може би, може би след това ще пишат за нас в учебниците по история. Може би!“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език , първата такава инициатива в Република Албания...

публикувано на 03.07.24 в 11:00

Представят второто издание на роман за преселването на българите в Бесарабия

В София днес, 3 юли, ще бъде представено второто издание на романа "Преселници" от Константин Петканов (1891-1952). Събитието ще се проведе от 18.00 ч., в Клуба на офицерите от запаса и резерва на улица "Урвич" 1-3, съобщават организаторите от..

публикувано на 03.07.24 в 07:35
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25