България е единствената държава от ЕС, която попадна в класацията на международния форум „Gelato World Heritage” в Рим, организиран за трети път от Италианската асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri). В престижната селекция от нови вкусове се открои сладолед с българско кисело мляко, произведен в биоферма край китното подбалканско село Розино. Нашенският продукт отнесе специалната награда от Академията за занаятчийско джелато „Алберто Пика“ (L’Accademia del Gelato Artigianale Alberto Pica), кръстена на „краля на джелатото“.
Участниците в надпреварата били поканени да представят сладолед, съдържащ традиционни местни съставки и да презентират своята държава. “Наградата ни бе дадена след няколкомесечен мониторинг на дейността ни. Тя се присъжда за цялостното ни представяне, както и за прозрачност на работата, свързана с технологията и използваните в сладоледа съставки“- каза Мирела Янакиева - мениджър „Бизнес развитие“ на биофермата и добави:
За изготвянето на въпросния биволски йогурт е използвана традиционната нашенска технология на базата на ферментация с уникаления Lactobacillus Bulgaricus, съдържащ безспорни здравословни и лечебни свойства. Сладоледът от село Розино предизвикал истински фурор не само заради вкусовите си особености, но също с визията и … посланието си. „Не случайно добавихме дива горска боровинка в сладоледа“- обяснява Мирела Янакиева:
„Тя е събрана до стар римски път край фермата. По него е минавал владетелят на хуните Атила на път за Рим, за да го покори. Така че ние вметнахме символика в нашия продукт, като представихме древната историческа връзка, свързваща Италия с България. Затова кръстихме вкуса на джелатото „Атила“. За разкош, отгоре го поляхме с бял шоколад, който оцветихме в зелено с естествени продукти и по този начин представихме биоразнообразието, характерно за нашата ферма и за целия регион.“
Освен че са се опитали да възпроизведат цветовете на родния трибагреник, авторите на сладолед с вкус „Атила“ отправят сериозно послание: „Искаме хората да се замислят какви съкровища оставят за новите поколения. Дали и те ще могат да се насладят на биволско мляко от щастливи биволици и да опитат истинска дива горска боровинка?“, казва Мирела Янакиева.
В биофермата край село Розино свободно пасат 70 щастливи бивола, достойни представители на порода българска Мурра (Bulgarian Murrah Buffalo). Компания им правят 70 крави от порода Джерсей (Jersey), която е с нисък млекодобив, но пък млякото й е с много висока масленост. И понеже фермата се намира в сърцето на Розовата долина, там се отглежда и известната българска маслодайна роза Дамасцена. Преди две години технолозите й събрали овациите на чужденците със своя разработка на джелато въз основа на българска роза. „Получихме много запитвания, особено от италианците, за нашите рецепти и технологии и така успяхме да наложим българската роза под още една форма “- не скрива гордостта си Мирела Янакиева.
Снимки: предоставени от биофермата
"Обезпечаване на сигурността на прехода към еврозоната" – така е озаглавен форумът, посветен на мерките за сигурност при въвеждането на еврото, който ще се проведе днес в София. Той е организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България..
В четвъртък , 9 октомври, над източната половина от страната облачността ще остане значителна. В сутрешните часове на много места все още ще има валежи от дъжд, които през деня ще отслабват и спират. В западната половина вероятността за валежи..
Министерството на туризма ще подкрепи общините в рекламата на културно-историческото им наследство, заяви ресорният зам.-министър Ирена Георгиева при откриването на 20-ото издание на международното изложение “Културен туризъм” във Велико Търново,..
Представяне на културното наследство на Азербайджан в София организира за поредна година общественото сдружение "Подкрепа за развитието на..
Гнездящата популация на белия щъркел – една от най-обичаните птици у нас, се е увеличила с 33 процента през последните години, показват данните от..
В петък , 10 октомври, минималните температури ще са от 5 до 11°, в София – 7°. През деня облачността над страната ще е променлива, на места по-често..