Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонение на Тюркян чешма по повод 37 г. от възродителния процес

В село Могиляне на Тюркян чешма - в присъствието на цялото ръководство на ДПС, се проведе възпоменателен митинг по повод 37-ата годишнина от т.нар. възродителен процес. Под това название е известна насилствената смяна на арабско-турските имена с български на близо 850 хил. мюсюлмани у нас през 80-те г. на миналия век, както и опитите за забрана на ползването на турския език в бита и практикуването на религиозните ритуали и традициите. На днешния ден мюсюлманите у нас почитат паметта на 9-месечната Тюркян, която е най-малката жертва на възродителния процес. Честванията продължават с поднасяне на венци пред паметника на жертвите в Момчилград. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дипломати играят футбол с отбор от бежанци в благотворителен турнир

Представители на дипломатическите мисии в София заедно с отбор на бежанците и младежки и студентски организации ще участват днес в благотворителен футболен турнир на терените на Националната футболна база “Бояна” в столицата. Събраните средства по..

публикувано на 29.09.24 в 07:00

Домашни любимци заедно със своите стопани дефилират на парад в Русе

Най-добрите приятели на човека ще дефилират днес на Парада на домашните любимци в русенския Парк на младежта. Добре дошли на дефилето са всички кучета, котки, зайци, таралежи, гущери, костенурки, гризачи, екзотични видове, пернати и хвъркати заедно..

публикувано на 29.09.24 в 06:00

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30