Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не поставя под въпрос идентичността и езика на Северна Македония

Димитър Ковачевски посреща Кирил Петков в Скопие
Снимка: БГНЕС

Започна официалното посещение на българската делегация водена от премиера Кирил Петков в Скопие.  

Пред телевизия „Сител“ запитан за позицията му по македонския език и народ той подчерта, че България е първата страна, която призна Северна Македония като независима държава и се гордее с това. Когато си независима държава, ние по никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика в Северна Македония. Това е вашето право на идентичност и никой не го оспорва, казва Петков, цитиран от БТА. 

Трябва да изградим връзки, които няма да зависят от това кой е на власт в Скопие и София. Да създадем ясни правила, че речта на омразата не е позволена за съсед, с когото искаме да имаме добросъседски отношения, допълни Петков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите постепенно спират, но остава хладно

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. В сряда след обяд , от запад валежите ще..

публикувано на 10.09.24 в 19:45

От полунощ приемат онлайн заявления за гласуване в чужбина

Избирателната комисия започва да приема онлайн заявления за гласуване в чужбина в полунощ, съобщи ЦИК на брифинг. Възможността за подаване на заявлението през интернет страницата на Централната избирателна комисия ще приключи в 24.00 ч. българско..

публикувано на 10.09.24 в 18:13

Българите са с най-много здравословни проблеми в Европа

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Данните бяха изнесени по време на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас под..

публикувано на 10.09.24 в 13:10