Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев: Кризата в Украйна не застрашава само България

Снимка: БГНЕС

По повод предстоящото на 15 февруари заседание на КСНС, което ще разглежда въпросите, засягащи рисковете и заплахите за националната сигурност на България и състоянието на Въоръжените сили, президентът Румен Радев коментира, че кризата Украйна-Русия създава заплаха за сигурността на цяла Европа. По думите на държавния глава това е криза с глобални измерения и не застрашава само България и региона. Радев посочи, че диалогът се води на най-високо ниво - между САЩ и Русия, НАТО и Русия, ЕС и Русия, а България е част от усилията за намаляване на напрежението. „Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза, може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усилия“, посочи държавният глава.

Днес президентът се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г., представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според Радев, най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на Въоръжените сили и нашите съюзни ангажименти. „Трябва да скъсаме с това отношение веднъж завинаги - да се сещаме за проблемите за армията от криза до криза, и от катастрофа до катастрофа“, заяви той и добави, че „ангажиментите на държавното ръководство към развитието на Въоръжените сили трябва да бъдат постоянни и целенасочени. Президентът Радев подчерта, че тези ангажименти не бива да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение. 

Държавният глава посочи, че модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече върху хората в армията, върху новите технологии и иновациите.
„Декларацията на новото правителство, че гарантирането на нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните задължения на Българската армия, трябва да бъде подплатена с ясни ангажименти, с ясни виждания и подкрепа как точно ще развиваме нашите Въоръжени сили и как ще ги осигуряваме“, заяви президентът Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07