Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Дмитрий Терзи от Одеса: Войната винаги е трагедия, а травмите остават за десетилетия

По-спокойно е в малките населени места, казва ни Мария Желязкова

Дмитрий Терзи
Снимка: Facebook / Дмитрий Терзи

В Украйна е въведено военно положение. Младите получават покана да отидат във военните подразделения, доброволци се обединяват и застават като охрана на различни обекти. Иначе хората са разочаровани, защото не им се вярваше, че може да има война между руснаци и украинци. Така описва ситуацията в Украйна в момента Дмитрий Терзи, председател на Всеукраинския център на българската култура в Одеса:

„Излизам на улицата. Гледам – хората са много малко. Някои заведения са затворени. Хората са наплашени, паниката е голяма, независимо че Одеса е далече от границата между Русия и Украйна, но за съжаление информация как се развиват нещата нямаме… Това е първият ден. Аз мисля, че след един-два дни това напрежение ще отпадне“, разказа за Радио България Терзи.

По различен начин се усеща ситуацията в украинските села. В болградското село Криничное, наричано от местните жители също Чушмелий, живеят около 4 000 българи. Една от тях е Мария Желязкова – член на българския танцов ансамбъл „Чушмелий“. „Ако не слушаме новините, ще помислим, че война изобщо няма. Не се чуват никакви обстрели“, казва Мария, но допълва:

„Много сме обезпокоени, защото децата и племенниците ни са разхвърляни из различни градове. Гледам телевизия за по-достоверна информация. Много сме напрегнати, разбира се. Затова цял ден съм в двора и не влизам вкъщи, за да не ми е мъчно на душата.“

В интервюто си за „Радио България“ Дмитрий Терзи разказва, че българите в Украйна, както и целият украински народ, искат да има мир и разбирателство. „Но има хора, които са заинтересовани да има сблъсък между Украйна и Русия. Има хора, които искат да има мирно разрешаване на въпроса. А има и хора, които са безразлични, макар и да са малка част“, посочва събеседникът ни.

Предложението на българската страна за евакуация на етнически българи от Украйна той коментира така:

„Това е наивност голяма, защото аз разбирам, че могат да бъдат евакуирани тези българи, които са граждани на България и които се намират тук в момента. Но не става дума за наши българи – украинци, които имат български паспорти. Това не може да стане така, защото това е намеса във вътрешните работи на Украйна. Ние сме напуснали България преди 150 години. И никога не е имало закон, за да се работи в това отношение - как България – държавата, прародината, да реши какви права трябва да имаме. Човек да получи българско гражданство, чака между 2 и 4 години. Ако става въпрос за евакуация на всички българи по произход, това не може да стане, защото ние сме над 300 хиляди и разпокъсани в различни места. Има много съвместни бракове – българо-украински, -молдовски, -гагаузки, - руски… Много от нашите хора също така се мобилизират. Не е лесно.“

Относно развитието на конфликта в Украйна, Терзи посочва:

„Сложно е да се каже. Но ние като българи, които стоим и виждаме украинците от една страна и руснаците от другата страна, на нас не ни харесва това тяхно сблъскване. Но по принцип, хората в Европа, и в Щатите, искат едно – по дипломатически път да се реши въпросът, а не с военни средства. Войната – това е винаги трагедия, а след нея ще трябват не 10, а може би 30-40 години, за да се излекуват психическите рани“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домът на Ася Илкова

Ася Илкова от Сарасота, САЩ: Има много нови българи тук, благодаря за съпричастността

В окото на урагана природата замря за час, казва Ася Илкова, която посрещна опустошителната природна стихия "Милтън" в дома си в Сарасота, където живее от 10 години. "Б яхме помилван и, поне в района, в който живея аз и доколкото се чувам с..

публикувано на 11.10.24 в 14:45
Тампа Бей

Ива Димитрова от Тампа, Флорида: След урагана очаквам затруднено прибиране на евакуираните по домовете

Ураганът "Милтън" удари Флорида в един много чувствителен период, когато жителите на Тампа Бей все още се възстановяваха от предишната разрушителна природна стихия – "Хелийн", каза за Радио България Ива Димитрова. По думите и, няма..

публикувано на 11.10.24 в 13:50

В окото на бурята: Наши сънародници във Флорида от първо лице за урагана "Милтън"

Ураганът "Милтън", който достигна в четвъртък Западното крайбрежие на САЩ не предизвика очаквания катастрофален воден прилив. Въпреки това нанесените щети са огромни. До момента властите съобщават за 10 човешки жертви, но броят им се..

публикувано на 11.10.24 в 12:10